In 1953 - veertig jaar na het aantreden van Cochius - werd op een steenworp afstand van de fabriek een glasmuseum ingericht. En ruim vijftig jaar later is het museum nog altijd gevestigd in het woonhuis van de bevlogen directeur. Inmiddels is ook het huis ernaast, de villa van de financieel directeur van de glasfabriek aangeschaft. Beide villa's zijn door middel van loopbruggen aan elkaar verbonden. In deze villa's aan de Linge wordt de gehele collectie van het Nationaal Glasmuseum getoond.
In 1997 werd in de oude Leerdamse houtloods Holland het Glas Centrum ingericht, onder auspiƫn van de gemeente Leerdam. Deze glasblazerij heeft van meet af aan een sterk op het toerisme gericht profiel, hoewel de artistieke ambities altijd een rol hebben gespeeld. Het Nationaal Glasmuseum houdt zich niet alleen bezig met het verleden van glas maar heel nadrukkelijk ook met de toekomst van glas. De Glasblazerij ontwikkelt zich momenteel in hoog tempo tot een 'glaslab', waarbij kunstenaars hun ontwerpen in glas laten uitvoeren.
Het Nationaal Glasmuseum is de drijvende kracht achter een stabiele en avontuurlijke toekomst voor het Nederlandse glas in een internationale context.