MU concentreert zich op het hybride hier, nu en straks van de visuele cultuur.Voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse kunst die energiek wordt gemixt met design, mode, muziek, architectuur en nieuwe media, is MU een avontuurlijke gids. Bij MU ontmoet en inspireert creatief Eindhoven, Nederland en de rest van de wereld elkaar omringd door een breed publiek. MU initieert en coproduceert. Regelmatig dagen we internationale kunstenaars uit om een droom te realiseren of een eerste grote presentatie te maken, solo of in groepsverband.
MU laat zien wat kunst kan zijn, in plaats van wat het hoort te zijn. De naam MU is afgeleid van een Japans karakter dat staat voor synergie. Maar in zen heeft het ook een diepere betekenis, die misschien nog beter past. MU staat dan voor ‘niets’ in de goede zin van het woord. Het betekent: ‘niet een, niet nul, niet ja, niet nee’. Het schept de ruimte om niet zwartwit te denken, om vragen onbeantwoord te laten en te zien wat er dan gebeurt.
MU realiseerde in 10 jaar tijd veel projecten dankzij een wijd vertakt netwerk van contacten. Kunstenaars met wie werd samengewerkt zijn onder anderen Kim Gordon, Susan Cianciolo, Han Hoogerbrugge, Ari Marcopoulos, Peter Sutherland, Swoon, D-Fuse, Scanner, Geoff McFetridge, Miranda July en Harrell Fletcher, Genevieve Gauckler en Eva + Franco Mattes aka 0100101110101101.org.
MU is sinds 1998 gevestigd op de eerste verdieping van De Witte Dame, een voormalige Philipsfabriek in het centrum van Eindhoven. Andere bewoners van De Witte Dame zijn onder meer Design Academy Eindhoven, Philips Design, de Openbare Bibliotheek en CBK De Krabbedans
MU wordt gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van OCW en kent daarnaast een aantal structurele en projectgebonden sponsors. Jaarlijks trekt MU met haar exposities rond de 20.000 bezoekers, onder wie veel jongeren.